• Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
  Filter by Categories
  Blog
  Referenties
 • +100%-
 • 0345 53 00 33
 • info@sinjeur.nl
 • Vrijblijvend advies
 • Sinjeur
 • Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
  Filter by Categories
  Blog
  Referenties
 • +100%-
 • 0345 53 00 33
 • info@sinjeur.nl
 • Vrijblijvend advies
 • Menu

  Zorgvilla mét of zónder indicatie. Hoe zit het precies?

  Contact opnemen

  Zorgvilla mét of zonder indicatie. Hoe zit het precies?

  Onlangs werd Sinjeur gebeld:

  “Mijn moeder van 92 jaar verblijft in een zorghotel. Zij moet binnenkort naar huis en krijgt geen indicatie. Zij wil nu zelf niet meer naar huis, omdat ze heel erg bang is om weer te vallen. Ik dacht zelf aan een zorgvilla maar weet u of hiervoor een indicatie nodig is?”

  Daarom deze blog. Achtereenvolgens komt aan bod:

  • Wat is een zorgvilla?
  • De zorgvilla mét een indicatie
  • De zorgvilla zónder een indicatie,

  en raar maar waar

  • De zorgvilla die een combinatie biedt: mét en zónder indicatie.

  Wat is een zorgvilla?

  Het woord zorgvilla is geen eenduidige begrip of een vaste definitie. Door de bank genomen staat zorgvilla gelijk aan particuliere ouderenzorg. Het is niet het traditionele verzorgings- of verpleeghuis. Het gaat om de andere alternatieve vorm van ouderenzorg. Hoe dat komt? Vooral na 2000 waren verpleeg- en verzorgingshuizen vaak in het nieuws. Vrijwel altijd negatief. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen met schrik eraan als het nodig wordt. Gebaseerd op dat schrikbeeld kwamen er ondernemers die zorgvilla’s voor ouderen startten. Zij zien marktpotentieel en willen alternatieven bieden.

  Verschil ten opzichte van verpleeghuis

  Aan de buitenkant zie je het direct. Zij richten zich met bijzondere locaties op ouderen die in min of meerdere mate zorg nodig hebben. Er zijn historische monumenten, buitenplaatsen of nieuwbouw. In de loop van de tijd is er een grote diversiteit  ontstaan.
  Er zijn er inmiddels honderden en de variatie is groot. Eén ding hebben ze gemeen. De oudere die er verblijft vergoedt maandelijks een bedrag: de zogenaamde woonservicekosten.
  Kijken we ‘achter de schermen’ dan is er nauwelijks verschil met de reguliere zorg. De zorgcomponent voor bewoners wordt namelijk, net als elders, gefinancierd uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz) of andere zorgwetten.

  particuliere zorgZorgvilla mét een indicatie

  Nu zijn er zorgvilla’s die alleen toegankelijk zijn voor ouderen mét een indicatie. Het gaat het om een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz) vanaf VV4 of VV5.
  VV4 staat voor ‘Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging’.
  VV5 staat voor ‘Beschermd wonen met intensieve dementiezorg’.
  Deze indicaties worden afgegeven door het CIZ. het  Centrum Indicatiestelling Zorg.

  particuliere ouderenzorgZorgvilla zónder indicatie

  Er zijn ook huizen die toegankelijk zijn voor ouderen zonder een Wlz- indicatie. In principe kunnen gezonde ouderen die niet langer thuis willen blijven wonen naar zo’n zorgvilla verhuizen. Bijvoorbeeld omdat een oudere thuis zich eenzaam voelt. Of misschien wel om voorbereidt te zijn op de situatie dat er wél zorg nodig is.

   

  Zorgvilla mét en zonder indicatie

  Dementie scheiding niet nodigLaten we tot slot eens kijken naar de situatie van (echt)paren. Dementie of zware handicaps vanwege bijvoorbeeld een beroerte van een van de partners doen een huwelijk of relatie op zijn grondvesten schudden. Als het niet meer lukt om een zieke partner thuis te verzorgen is dat extra pijnlijk voor de gezonde partner. Opname in een verpleeg- of verzorgingshuis zorgt na vele jaren samen voor een gedwongen scheiding. Schrijnend. Op hoge leeftijd zijn paren soms meer dan 50 jaar onafscheidelijk geweest! Helaas is die situatie in een gewoon verpleeg- of verzorgingshuis eerder regel dan uitzondering.

  Een verpleeghuis is ingericht op zieken. Zij krijgen vanuit de overheid geen vergoeding om de ‘gezonde’ partner te huisvesten. De partner is dan alleen welkom als ‘bezoeker’. Een scheiding is een feit.
  Samenleven met een zieke partner is van de andere kant lang niet altijd makkelijk. Wist u dat de particuliere zorg een heel goede ‘tussenoplossing’ kan bieden? In verreweg de meeste gevallen wordt de lichamelijke verzorging overgedragen. De relatie blijft echter intact. Dat kan door samen één appartement te bewonen. Er zijn voorbeelden waar twee kleinere appartementen zo worden samengevoegd dat samenleven mogelijk blijft. De zorg voor de één kan zo gecombineerd worden met privacy voor de ander. De één heeft een indicatie en de ander niet.

  zorgvilla als paddenstoelenZorgvilla’s schieten als paddenstoelen uit de grond

  Tot slot. In de loop van de tijd is een grote diversiteit aan zorgvilla’s ontstaan. Ten eerste zijn er inmiddels bijna 400 particuliere zorgaanbieders. Ten tweede zijn er vrijwel dagelijks nieuwe initiatieven van allerlei pluimage. We kennen inmiddels echte ‘merken’ in de ouderenzorg en formules zoals franchiseketens. Er zijn kleine en intieme villa’s, bijzonder luxe en gespecialiseerde villa’s, bijvoorbeeld voor ouderen met dementie. Er zijn dure zorgvilla’s, maar er zijn er ook die u nauwelijks meer kosten dan de hoge eigen bijdrage in een regulier verpleeghuis. U hebt dus keuzemogelijkheden!
  Zoekt u hulp bij uw keuze óf wilt u niets missen: kijk hier of neem contact op.

  , , , , , , , , , , ,

  Comments are closed.

  Inschrijven blog