• Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
  Filter by Categories
  Blog
  Referenties
 • +100%-
 • 0345 53 00 33
 • info@sinjeur.nl
 • Vrijblijvend advies
 • Sinjeur
 • Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
  Filter by Categories
  Blog
  Referenties
 • +100%-
 • 0345 53 00 33
 • info@sinjeur.nl
 • Vrijblijvend advies
 • Menu

  Ernst Timmer schreef over de ouderenzorg

  Contact opnemen

  Ernst Timmer schreef roman over de ouderenzorg:

  De val van mijn moeder

   

  “We spraken over het ciz, het pgb, de svb en natuurlijk ook over het zzp en over zzp-ers. Die afkortingen, die steentjes in mijn schoenen die zo hinderlijk waren bij het lopen over de zorgpaden, die elke stap die ik probeerde te zetten tot een marteling maakten”.

  Goede wijn behoeft geen krans. Dat zou je ook kunnen zeggen van het nieuwste boek van Ernst Timmer. ‘De val van mijn moeder’ werd namelijk het Boek van de maand bij DWDD; het populaire dagelijkse tv-programma ‘De Wereld Draait Door’.

  Moeder en zoon

  De 88-jarige Wies, moeder van de ik-figuur Joost Beekman, struikelt over een drempel terwijl ze op verjaarsvisite is. De eerste hulp is die van verjaardagsgasten die haar terugbrengen naar haar eigen appartement. In 60 korte ‘brokstukken’ beschrijft Ernst Timmer vervolgens het zorg- en hulpverleningsproces wat zich daarna afspeelt. Ook blikt Joost terug op hoe zijn moeder vroeger was en wat de vergeetachtigheid met haar en haar karakter doet.

  De snijboonmolen ging draaien

  De luchtige en soms humoristische toon maken dat u het boek met een glimlach leest. Ernst Timmer slaagt erin de onderlinge band die sinds de jeugd is opgebouwd op een bijzondere wijze te verhalen. Onherroepelijk bekruipt u als lezer ook een wrang gevoel. De vele lotgevallen in de zorg zijn namelijk heel herkenbaar voor iedereen die hier mee te maken heeft of in de toekomst misschien nog te maken mee zal gaan krijgen.

  “Voor de vierde keer in korte tijd was mijn moeder op een nieuwe kamer beland. Het was weer vrijdag”.

   

  “Het is goed te begrijpen dat zo’n maatschappelijk werkster niet alle dossiers uit haar hoofd kent. Toch was het fijn geweest als ze bepaalde dingen gewoon zou weten, al was het alleen maar om me het gevoel te teven al die formulieren niet voor niets te hebben ingevuld”.

   

  “De arm van mijn moeder was nog schrikbarend dik en blauw. De mist in haar hoofd was dichter geworden. Toch had ik hier een streep kunnen trekken. Mijn moeder hing als een afgehaalde snijboon boven de molen. Ik had kunnen zeggen: stop. Ik snij die boon zelf wel. Dat is lekkerder en chiquer. Maar dat deed ik niet. De snijboonmolen ging draaien. Een duizelingwekkend gedicht van firmanamen en adressen werd mij voorgedragen. Ik bezocht die websites van al die firma’s en koos het revalidatieoord dat het dichts bij mijn moeders thuisadres lag.

   

  ‘Waarom heeft mijn moeder een luier om? Mijn moeder is zindelijk. “Maar uw moeder mag niet zelf naar de wc lopen. Ze is valgevaarlijk”. Valgevaarlijk dat was het probleem. Mijn moeder moest in haar luier plassen in plaats van opstaan en naar de wc lopen. “Ze kan jullie toch roepen om te helpen?”
  “Dan moet ze op het knopje drukken. Maar uw moeder drukt niet op het knopje. Dat vergeet ze steeds.”
  Mijn moeder drukte niet op het knopje en omdat ze niet op het knopje drukte leerden de verzorgsters haar nu om in de luier te plassen. “Jullie zouden ook af en toe kunnen vragen of mijn moeder moet plassen.” “Weet u hoe druk we het hebben?”

   

  De val van mijn moederZo gaat het maar door, moeder Wies is gemakkelijk. Zij wil niemand tot last zijn. Maar haar zoon en de rest van de familie raken verward in de regels, de leefplannen, de vragenlijsten, de zorgplannen en de indicaties. En juist daarom is het boek aanbevelenswaardig voor iedere zoon of dochter die te maken krijgt met de traditionele ouderenzorg.

  Wees voorbereid en schroom niet vrijblijvend te informeren wat wij voor u kunnen betekenen.

  Titel: De val van mijn moeder
  Auteur: Ernst Timmer
  Uitgeverij: Prometheus
  ISBN:  9-789044-630367/2e druk/211 pag. /2016/ € 18,95

  Wilt u reageren? Hebt u vragen?
  Gebruik ‘Contact opnemen’ in de kop van deze pagina.

  , , , ,

  Comments are closed.

  Inschrijven blog