Een CIZ-indicatie aanvragen is vaak een automatisme als een oudere zorg nodig heeft.
Nu kunnen automatismen handig zijn: ze gaan routinematig en vaak snel. Een CIZ-indicatie voor u als oudere of
voor een van uw ouders is echter alles behalve gesneden koek. U doet het hooguit één of twee keer in uw leven.
Er komt heel wat bij kijken. Het heeft nogal wat financiële consequenties én er zijn alternatieven.
Sinjeur zet in deze blog een aantal zaken voor u op een rij.
Wat is een CIZ-indicatie?
Om met de afkorting te beginnen: CIZ staat voor Centrum Indicatiestelling Zorg.
Het CIZ beoordeelt of u recht heeft op zorg via de Wet langdurige zorg (Wlz) en stelt deze daarmee vast welke zorg nodig is.
Wat komt er kijken bij een CIZ-indicatie?
Een CIZ-indicatie dient dus aangevraagd de worden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Deze Wlz-aanvraag kunt u zelf in gang zetten of kunnen kinderen namens hun ouder(s) aanvragen. Dan moet er een machtigingsformulier worden ingevuld. De handtekening van de oudere zelf is daarbij wel nodig.
Zonder het machtigingsformulier, neemt het aanvraagformulier maar liefst 8 pagina’s in beslag. U wordt gevraagd heel wat gegevens in te vullen en ook nog eens op een behoorlijk gedetailleerd niveau.
Volgens de wet moet u alle informatie aanleveren die van belang is voor de beoordeling of u in aanmerking komt voor Wlz-zorg. Als het CIZ niet voldoende informatie ontvangt, krijgt u een verzoek het alsnog aan te leveren. Uw procedure loopt vertraging op. Het kan zelfs zo zijn dat men uw aanvraag niet in behandeling neemt.
Overwegingen vóór u een indicatie aanvraagt
Een belangrijke voorwaarde voor een CIZ-indicatie is dat u blijvend zorg en toezicht nodig heeft of dat er 24 uur per dag zorg dichtbij moet zijn.
Vóórdat u een CIZ-indicatie aanvraagt is het goed na te denken over een aantal zaken. Binnen de Wlz kunt u namelijk diverse keuzes maken.
Daarnaast blijkt dat de Wlz lang niet voor iedereen de beste oplossing. Opvallend genoeg kunnen deze mensen niet meer uit de Wlz en zit men ongewild gevangen binnen deze wet.
Financiële consequenties van een CIZ-indicatie
Hebt u een Wlz-indicatie dan bent u vanuit de overheid verplicht een eigen bijdrage te betalen. De organisatie die daarvoor verantwoordelijk is, is het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Zij stellen uw eigen bijdrage vast en sturen u maandelijks een factuur.
Die eigen bijdrage wordt vastgesteld op basis van uw indicatie en uw situatie en is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. U betaalt dus NIET op basis van de werkelijk verleende zorg.
Voorbeeld:Verblijf in een instelling: eigen bijdrage € 2364,80 / maand
Bij een aanvullend pensioen, spaartegoeden of opbrengsten uit de verkoop van uw huis geldt vaak de hoge eigen bijdrage. Op jaarbasis kan uw eigen bijdrage oplopen tot meer dan € 28.000,=. Zonder dat u ook maar één extra krijgt.
Alternatieven
Het mag op basis van deze informatie duidelijk zijn dat u vooraf goed moet overwegen en nadenken of de Wlz de beste oplossing is. Áls de Wlz de beste oplossing is en u behoort tot de welgestelde ouderen: dan zijn er alternatieven mogelijk waarbij u meer waar krijgt voor uw zorggeld. Kijk eens naar particuliere zorg oplossingen en schroom niet vrijblijvend contact op te nemen met Sinjeur.
Comments are closed.